Szukaj
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Olej marula – właściwości kosmetyczne i zastosowanie

Olej marula charakteryzuje się wieloma właściwościami kosmetycznymi. Porównywany jest również do olejku arganowego, chociaż jest on lżejszy o bardziej przyjaznym zapachu. Wyróżnia go lekko orzechowy zapach. Stosowany jest powszechnie do pielęgnacji skóry, odżywienia włosów oraz rozjaśniania tzw. oka pandy. Jego cechą wyróżniająca jest silne działanie antyoksydacyjne.

Olej marula

Olej marula doskonale działa przeciwzmarszczkowo. Silne działanie odmładzające sprzyja popularności olejku w kosmetyce. Olej marula tłoczony jest z pestek owocu maruli (Sclerocarya Birrea). Drzewo marula rośnie w Afryce Południowej, tłoczony jest ręcznie dzięki czemu jest delikatny. Zawiera on całe mnóstwo kwasu oleinowego.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Dostępny jest przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Co istotne olej jest wyjątkowo trwały, nie traci swych właściwości. Wystarczy trzymać go w suchym i ciemnym miejscu. To preparat stosunkowo tani i wystarczający na długo. Wystarczy kilka krople dla odżywienia skóry na sporej powierzchni. Zaleta oleju jest powszechna jego dostępność. Nie musimy go sprowadzać z odległych krajów.

Olej marula – właściwości kosmetyczne oleju marula

W skład oleju wchodzą liczne kwasy tłuszczowe omega-9, omega-3 które są cenne dla zdrowia. Ponadto w olejku jest obecna również witamina C, E i flawonoidy. Taki skład zapewnia natłuszczenie, nawilżenie skóry i ochronę przed postępującym starzeniem się. Witaminy będące w oleju marula zapewniają łagodzenia stanów zapalnych oraz regenerację. Mówi się również o działaniu przeciwtrądzikowym.

Ważną cechą oleju jest ochrona przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dodatkowo olej ten wspomaga syntezę kolagenu przez co skóra jest bardziej elastyczna i szybciej odbudowuje włókna kolagenowe. Z tego względu poleca się kuracje olejem osobom z tendencją do przebarwień skórnych i podrażnień, ze stanami zapalnymi włącznie. To świetny kosmetyk do codziennej pielęgnacji i profilaktyki urody. Olejek znajdziemy w wielu kuracjach odmładzających, zwłaszcza redukujących zmarszczki.

Olej marula – na starzenie się

Olej marula to idealny składnik kosmetyków walczących z efektami procesu starzenia się. Idealnie radzi sobie z rozstępami i cellulitem. Wykorzystuje się go również do odżywienia włosów. Wzmacnia on końcówki i je odżywia. Można go zastosować do każdego rodzaju włosa. By użyć oleju można go bezpośrednio z opakowania wetrzeć w skórę twarzy. Można go również zmieszać z kremem bądź użyć go do demakijażu wieczornego.

Olej marula dzięki swej konsystencji pozwala zmyć z twarzy wszelkie kosmetyki jednocześnie odżywiając skórę i poprawiając jej wygląd. Prócz twarzy olej zastosować na skórę ciała poza twarzą. Dodać go warto do kąpieli bądź użyć do masażu. Wcierając olej w stopy i dłonie zapobiegniemy pękaniu skóry. Olejowanie włosów natomiast to świetny zabieg na uzyskanie doskonałej fryzury. Godzinę przed umyciem włosów natrzeć należy olejem. Możesz również zrobić maskę odżywczą na noc bandażując głowę naolejowaną.


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *