Szukaj
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Kwas salicylowy w kosmetyce – właściwości i lecznicze działanie

Kwas salicylowy posiada rozmaite właściwości lecznicze i regenerujące. Z tego powodu stosuje się go nie tylko w walce z infekcjami ale również w kosmetyce. Jest on jednym z popularniejszych składników kremów i kosmetyków do pielęgnacji skóry. Polecany na trądzik, przebarwienia oraz zmarszczki.

Kwas salicylowy w kosmetyce

Kwas ten należy do BHA czyli beta hydroksykwasów, został on wyodrębniony z kory wierzby i jest powszechnie stosowany do walki z przeziębieniem. W naturalnej postaci występuje w roślinach regulując ich tempo wzrostu oraz kwitnienie.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Syntetyczny kwas salicylowy to biały proszek. Działą on antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz zapobiega grzybicy. Jest jednym z najlepszych związków używanych w preparatach o działaniu antyseptycznym. Kwas ten rozpuszczalny jest zarówno w tłuszczach jak i alkoholu. Występuje między innymi w spirytusie salicylowym, który jest używany do odkażania ran, skóry.

Kosmetyki z 1-2% stężeniem kwasy są idealnym środkiem pielęgnacyjnym dla cery trądzikowej. Ponadto kwas wykorzystuje siew stężeniu 10-20% do wykonania peelingu chemicznego. Złuszcza on doskonale naskórek rozjaśniając i odmładzając skórę. Poleca się go na mocno zrogowaciały naskórek stóp i łokci.

Kwas salicylowy – właściwości i lecznicze działanie

Kwas salicylowy jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym. Doskonale obniża gorączkę, działa przeciwbólowo i zapobiega rozwojowi zapalenia. Często występuje wraz z innymi substancjami leczniczymi potęgując ich działanie.

Przyjmuje postać płynów, żelów, plastrów i maści. Jest doskonały na odciski, wypryski, trądzik jak też zakażenia bakteryjne skóry, w tym grzybice. Jest skuteczny na liszaje oraz plamy po AZS, łojotokowe zapalenia kory, potnicę i rybia łuskę. Tym samym zyskuje popularność w dermatologii jak i kosmetyce.

Kwas salicylowy w kremie i żelu

Kwas salicylowy przemycany jest do kremów, maści oraz maseczek regenerujących skórę, a także kosmetyków codziennej higieny. Przenika on przez warstwę sebum i wnika głęboko w skórę. Tam rozpoczyna swoją działalność bakteriobójczą i łagodzącą, usuwając nadmiar tłuszczu i zanieczyszczeń. To rewelacyjny środek na zaskórniki.

Działa nie tylko powierzchniowo ale wnikając głęboko w skórę właściwą. Przy regularnym stosowaniu oczyszcza i zawęża pory. Odnosi też sukcesy w walce z łupieżem. Redukuje też keratynizację – czyli nawarstwianie się martwych komórek naskórka w okolicach ujść mieszków włosowych. Dzięki kwasowi lepiej wchłaniana jest witamina A. Sam kwas salicylowy wpływa stymulująco na skórę, redukuje wielkość blizn. Jego zaletą jest niewielka ilość skutków ubocznych.

Bardzo rzadko podrażnia, nie przesusza skóry i działa delikatnie o ile dawka i stężenie kwasu będzie odpowiednio dobrane. W kosmetykach wykorzystuje się też pochodne kwasu salicylowego – lipohydroksykwasy, LHA, których działanie jest jeszcze łagodniejsze. Kwas BHA i LHA zawarty jest zwykle w szamponach do włosów, tonikach i serum do ciała.


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *