olejek pichtowy

Olejek pichtowy – właściwości lecznicze olejku, kuracja olejkiem

Olejek pichtowy jest popularnie stosowanym w medycynie alternatywnej oraz zielarstwie lekiem homeopatycznym, to niesamowity dar natury zyskujący na znaczeniu również w kosmetologii. Wytwarzany z pędów jodły białokorej stanowi idealny sposób na poprawę cery, jak również inne dolegliwości zdrowotne z jakimi nieraz nie radzimy sobie farmakologicznie.

Olejek pichtowy – właściwości lecznicze olejku

Sekretem olejku pichtowego jest pochodzenie, znany i ceniony na całym świecie pozyskiwany jest z jodły syberyjskiej. Praktycznie w każdej encyklopedii medycyny naturalnej znajdziemy olejek pichtowy wraz z opisem jego wytwarzania, niemniej w niewielu publikacjach pojawia się informacja o tym, dlaczego olejek ten ma tak szerokie zastosowanie i intensywne działanie.

Otóż sekret działania olejku wynika z tego, iż pędy jodły białokorej z których pochodzi olejek są selekcjonowane i pochodzą wyłącznie z terenów zielonych, o niskim poziomie zanieczyszczenia. Tym samym olejku nie wytwarza się na skalę przemysłową na plantacjach jodły, a czerpie się go z natury, wprost z naturalnego środowiska, w którym wzrasta jodła. Co za tym idzie olejek jest bogaty w fitocydy, w tym octan bornylu, które poprzez krew kumulują się w miejscach obolałych, chorych wspomagając ich regenerację i leczenie.

Innymi słowy olejek charakteryzują właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe, dodatkowo zwarte w olejku terpeny działają odkażająco, a bomeol uspokajająco. Tak bogaty skład olejku stymuluje układ immunologiczny, zmniejsza obrzęki, likwiduje wolne rodniki i działa moczopędnie, jak również poprawia krążenie.

Jodły, z których olejek jest czerpany nie są nadwyrężane, ani w żaden sposób pędzone procesami intensyfikującymi produkcję olejku. Jodła syberyjska porasta naturalnie jedynie tereny Dalekiego Wschodu i charakteryzuje się dużą zawartością olejków eterycznych w igłach, głównie usytuowanych na wierzchołkach drzew. Metoda pozyskania olejku jest niezmienna od lat, podobnie jak jego zastosowanie w najróżniejszych stanach chorobowych, przy obniżeniu odporności, przeziębieniu i schorzeniach układu oddechowego, czy defektach skórnych.

Zaletą olejku pichtowego jest brak reakcji alergicznych czy skutków ubocznych jego stosowania. Jest zatem bezpieczny w użyciu, na co wpływ ma także fakt, iż nie są do niego dodawane żadne substancje zapachowe, czy też konserwujące. Mimo, to olejek pichtowy jest zdatny do użycia nawet przez dwa lata zachowując swoje właściwości. Warunkiem jest prawidłowe przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu.

Właściwości olejku pichtowego

Stosując olejek z jodły białokorej warto jest wiedzieć, jak działa. Otóż substancje czynne olejku wnikają do tkanek, komórek przyspieszając proces leczenia. W praktyce olejek ułatwia dopływ krwi do narządów chorych, jak i sprzyja dotlenieniu komórek. Regularnie stosowany wpływa na poprawę wskaźników hemoglobiny, poziom leukocytów i limfocytów. Stosowany zewnętrznie wnika w skórę i uaktywnia proces oczyszczenia, również stosowany doustnie poprawia metabolizm intensyfikując przemianę materii i pobudzając układ odpornościowy.

Dzięki opisanemu wyżej działaniu olejek również zapobiega nowotworom, jak i odmładza, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Olejek pichtowy polecany jest na bóle reumatyczne, w tym także artretyzm. W dziedzinie kosmetologii i dermatologii działanie olejku zauważalne jest przy leczeniu łuszczycy, grzybicy skóry, czy trądziku. Popularnym sposobem aplikacji olejku są inhalacje.

Kuracja olejkiem pichtowym

Zastosowanie wewnętrzne – olejek wymaga rozpuszczenia w wodzie lub innym płynie, może być także zażywany na łyżce cukru lub miodu. Winno się go przyjmować trzy razy dziennie w godzinach ok. 7 rano, południa oraz wieczorem ok. 18tej. W zależności czy zależy nam na działaniu leczniczym, czy profilaktycznym pojedyncza dawka winna zawierać od 5 do 10 kropli olejku. Dla wzmożenia efektu wchłaniania się olejku zażywa się go przed posiłkiem. Pamiętać należy, aby nie przekroczyć dziennej dawki olejku, która wynosi 30 kropel. Nie ma przeciwwskazań do zastosowania olejku u dzieci, jednakże z uwagi na masę ciała winno się zastosować połowę dawki dziennej u dzieci do 12 roku życia.

Zastosowanie zewnętrzne – olejek można wsmarowywać, jak również łączyć z innymi tworząc balsamy, kremy itp. Dobrym połączeniem jest oliwka dla dzieci, jak i wazelina dając bazę do masażu. Mieszając olejek winniśmy zachować proporcję 1:1. prócz wcierania olejku można zastosować go do kąpieli w proporcji 10 kropli na wannę gorącej wody.

Przeciwwskazaniem do zastosowania olejku jest karmienie piersią oraz okres ciąży. W wyjątkowych przypadkach także alergia na olejek jodły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.