pachnotka zwyczajna

Pachnotka zwyczajna – właściwości lecznicze, zastosowanie

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) to nadzwyczajna roślina o cechach leczniczych. Charakteryzuje się zielonymi i fioletowymi liśćmi o dość okazałej ilości i wielkości. Ponadto posiada dzwonkowate kwiaty. Jest to jedna z roślin o działaniu przeciwalergicznym. Doskonale radzi sobie z katarem siennym, uczuleniem na sierść zwierząt oraz alergia na roztocza.

Pachnotka zwyczajna

Pachnotka polecana jest na zatkany nos w wyniku działania alergenów. Świetnie udrażnia nos i poprawia komfort oddychania. W swej naturalnej postaci można tę roślinę spotkać w Azji. To właśnie tam odkryto jej właściwości lecznicze. Ceniona przez medycynę chińska zawitała również do Europy.

Łatwa uprawa rośliny sprawiła iż rozpowszechniła siew różnych zakątkach świata, również w Polsce. Roślinę eksploatuje się do granic możliwości. Wykorzystuje się jej liście jako ekstrakt, oraz tłoczy olej z nasion. Wyróżnia ja działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe a także antybakteryjne, antyalergiczne.

Pachnotka zwyczajna – skład ziela

Roślina zielna zawiera liczne flawonoidy, które poza działaniem przeciwzapalnym działają antyoksydacyjnie, poprawiając kondycje i wygląd skóry. Neutralizują one wolne rodniki i tym sposobem spowalniają proces starzenia się.

W wyciągu z pachnotki znajdują się też antocyjany, które wpływają pozytywnie na układ krążenia, kwas tłuszczowy alfa-linolenowy, luteolina – ma właściwości przeciwzapalne, oraz katechiny, wzmacniające odporność. Najważniejszymi składnikami rośliny jest kwas rozmarynowy oraz kwercetyna.

Ta ostatnia ma właściwości przeciwhistaminowe, dlatego też świetnie radzi sobie z objawami alergii, hamuje reakcje alergiczna i łagodzi jej objawy. Na bazie pachnotki wyprodukowano kilka preparatów. Regulują one działanie mediatorów zapalnych, głównie histaminy, wspomagając układ odpornościowy.

Pachnotka zwyczajna – właściwości

Preparaty z pachnotki są pomocne w alergiach na detergenty, sierść, pyłki oraz kurz i roztocza. Poza działaniem przeciwalergicznym pachnotkę wykorzystuje się również w leczeniu stanów zapalnych. Ponadto roślina uzupełnia niedobory żelaza, potasu, wapnia. W szczególności obserwuje się jej wpływ na drogi oddechowe, pomaga bowiem na przeziębienia, kaszel i katar.

Czasami wykorzystuje się ja także jako środek rozkurczowy (na nudności i wymioty). W Japonii pachnotka zwyczajna znana jest pod nazwą shiso. Wykorzystuje się ją w gastronomii do potraw z rybami. Roślina odtruwa i pozbawia toksyn pochodzenia rybnego. Poza tym dodaje intensywnego aromatu.

Pachnotka zwyczajna – olej na włosy i skórę

W kosmetyce wykorzystuje się olej z nasion pachnotki, który regeneruje, odżywia i odmładza zarazem. Jest on odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Poza tym zapobiega zatykaniu się porów łojowych. Poprawia produkcje kolagenu i elastyny, niweluje przebarwienia oraz dodaje skórze jędrności, gładkości.

Olej z pachnotki warto też wcierać w końcówki włosów. Staja się wówczas mocniejsze i gładsze. Włosy dzięki pachnotce lepiej się układają , nie łamią i nie rozdwajają. Olej wcierany w skórę głowy zapobiega powstawaniu łupieżu oraz wzmacnia cebulki włosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.