Wąkrota azjatycka

Wąkrota azjatycka – zastosowanie, właściwości lecznicze, sposób użycia

Wąkrota azjatyckaGotu kolaCentella asiatica – jest aromatycznie pachnącą rośliną z rodziny baldaszkowatych. Zielona wąkrota azjatycka, jest zadomowiona w tropiku. Jej dynamicznemu przyrostowi sprzyja bardzo wilgotna gleba ale można  również hodować ją w domu . W medycynie ajuwerdyjskiej  należy do najważniejszych leczniczych roślin. Dlaczego? Otóż według legendy to właśnie w liściach wąkroty azjatyckiej przewracał się z boku na bok  ranny, bengalski tygrys  i dzięki temu został uzdrowiony. Dlatego inną bardzo popularną nazwą tej rośliny jest  „trawą tygrysią”.

Wąkrota azjatycka – zastosowanie

Istnieje bardzo wiele zalet które są przypisywane wąkrocie azjatyckiej. Wśród najbardziej popularnych wymienia się miedzy innymi jej wspaniałe właściwości usprawniające krążenie obwodowe i mózgowe. Wymieniana jest także jako lek o działaniu tonizującym, powodujący odprężenie, wzmacniający pamięć.

Dlatego też w wielu przypadkach wąkrota azjatycka zalecana jest  w stanach zwiększonego wysiłku umysłowego. Posiada właściwości  przeciwbakteryjne i uzdrawiające, zapobiega powstawaniu guzów  i wrzodów , łagodzi powstawanie blizn i  wzmacnia żyły. W pielęgnacji skóry nadaje się  do pielęgnacji dojrzałej skóry , ponieważ wspiera produkcję obwodowych  naczyń krwionośnych  i własną produkcję kolagenu skóry. Również skóra z wypryskami, zapalna, po oparzeniach  korzysta z jej leczniczych właściwości. Anemiczna cera  źle ukrwiona skóra odzyskuje jej zdrowy, świeży wygląd.

Istnieje także możliwość zewnętrznego stosowania tego zioła. W szczególności zaleca się go wspomagająco w leczeniu ran, oparzeń i zmian skórnych takich jak trądzik, opryszczka, pokrzywka. Istnieje bardzo wiele wskazań do jego zastosowania miedzy innymi:
– leczenie blizn,
– obrzęki nóg,
– żylaki,
– żylaki odbytu.

Wąkrota azjatycka – właściwości lecznicze

Zawsze przed zastosowaniem jakiegokolwiek lekarstwa czy zioła warto sobie odpowiedzieć na pytanie na co i w jaki sposób ma ono nam służyć? Otóż w przypadku wąkrota azjatyckiego jego skład mówi sam za siebie. Zawiera on w bardzo dużych ilościach azjatykozyd, madekasozyd, centellozyd, bramozyd, braminozyd, tankunizyd, scefoleozyd oraz kwas azjatykowy, kwas bramikowy, kwas tankunikowy, kwas madekasowy i kwas centelikowy . Co to oznacza w praktyce? Powyższe saponiny triterpenowe są wtórnymi metabolitami rośliny. Są one syntetyzowane podczas wzrostu i rozwoju rośliny i wpływają bezpośrednio na jej aktywność farmakologiczną.

Skład rośliny jest w głównej mierze uzależniony od miejsca w którym wzrasta i się rozwija. Dlatego nasilenie działania wąkrota azjatyckiego będzie inne na Sri Lance a inne w na przykład w Południowej Afryce.

Korzystny wpływ związków czynnych surowca na proces syntezy kolagenu, elastyny oraz strukturę naczyń krwionośnych wykorzystywany jest nie tylko w lecznictwie ale również w kosmetyce. Głównie jako składnik kosmetyków przeciw-zmarszczkowych oraz przeznaczonych do pielęgnacji cery naczynkowej. Ponadto stosowany w profilaktyce obrzęków i cieni pod oczami. Odnajduje także swoje zastosowanie w łagodzeniu objawów po ukąszeniu owadów.

Wąkrota  azjatycka posiada właściwości odmładzające i wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Jej regularne zażywanie poprawia pamięć, zapobiega depresji, zmniejsza niepokój. Zalecana jest także w  przypadku cukrzycy, charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

Wąkrota azjatyckaWykazuje się bardzo  pozytywny wpływ wąkrota azjatyckiego na układ sercowo-naczyniowy. Dlaczego tak się dzieje? Otóż zawarte w roślinie triterpeny działają na naczyniową i okołonaczyniową tkankę łączną. W konsekwencji stymulują one syntezę kolagenu i innych białek tkanki łącznej poprzez modulowanie działania fibroblastów w ścianach naczyń, co w efekcie poprawia ich elastyczność i napięcie.

Wyciągi z wąkroty azjatyckiej przyspieszają gojenie się ran. Na dowód dobroczynnych właściwości wąkrota azjatyckiego przeprowadzono liczne badania które potwierdzają jego skuteczne lecznicze właściwości.  Doustne podawanie etanolowego wyciągu z wąkroty azjatyckiej potęguje nabłonkowanie i szybsze zmniejszanie się powierzchni rany.

Ponadto wyciągi z Centella asiatica stosuje się z dobrym skutkiem w terapii blizn. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ substancje aktywne zawarte w roślinie stymulują powstawanie tkanki bliznowatej poprzez produkcję kolagenu typu 1.

Wąkrota azjatycka – sposób użycia

Wąkrota azjatycka posiada bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie ale także w kosmetologii. W formie sproszkowanego ziela zaleca się przyjmowanie wąkroty krajowej i azjatyckiej w dawce 2 g rano i w południe, a także 5-10 ml nalewki wąkrotowej o nazwie  Tinctura Hydrocotylae 1:5 rano i w południe. Napary 2-3% wypić od rana do popołudnia.

W niewielu przypadkach  zaleca się  napary z połowy łyżeczki na szklankę wrzątku, warto pamiętać iż dawki ekstraktu rzędu 100 mg dziennie nie są skuteczne i mogą być potraktowane raczej jako placebo. Można stosować równocześnie z kofeiną, lecytyną, cynaryzyną, teobrominą, hiperycyną, karnityną, kamforą, tauryną i witaminami oraz aminokwasami.   Połączenie preparatu z witaminami grup A, C i E oraz cynkiem wzmacnia jego oddziaływanie.  Nie łączyć z hordeiną, strychniną, kulczybą, aminkiem egipskim, lobeliną i winkaminą. Należy zawsze pamiętać o rozsądnym i mądrym stosowaniu nawet najbardziej bezpiecznych z ziół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.